Do lesa jen s „povolenkou“? Ministerstvo životního prostředí se pouští na tenký led

Ministerstvo životní prostředí (MŽP) hledá způsob, jakým by mohly národní parky regulovat počty návštěvníků na turisticky přeexponovaných místech. A to je možná jen začátek. Podobná regulace by se do budoucna mohla dotknout nejen chráněných území, ale i dalších lokalit, v nichž se hromadně scházejí lidé.

To, co chystá MŽP, se velmi podobá současné regulaci splouvání Teplé Vltavy na Šumavě. Před pár lety bylo kvůli ní mnoho povyku, dnes ji takřka každý vodák i návštěvník Šumavy bere jako samozřejmost. Zejména kvůli deklarované ochraně perlorodky říční je možné vyplout na řeku Vltavu od Soumarského mostu směrem na Lipno pouze za určitého stavu vody, i v tomto případě je však nutná registrace. Na vodu může každý den pouze omezený počet lodí, kdo se tedy přihlásí pozdě, má smůlu.

„Ano, dalo by se říci, že něco podobného připravujeme i na jiných místech v českých národních parcích,“ uvedla pro INFO.CZ mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Tentokrát se ale nejedná o řeky a lodě, ale o regulaci počtu pěších návštěvníků. Princip by však měl zůstat podobný. Turista, který by chtěl navštívit například část Obřího dolu v Krkonoších nebo Prameny Vltavy na Šumavě by nemohl přijet takzvaně „na blind“, tedy kdy se mu zlíbí, ale musel by se předem registrovat. Jinými slovy by si zamluvil místo. A pokud by počet zájemců už překročil maximální počet (stanovený vedením parku), další lidé by se na trasu nedostali. A museli by počkat na další volný termín.

Ekonom: Schodek půl bilionu je problematický. Vláda chce bianco šek a z korony má alibi

sinfin.digital