Neúcta k parlamentnímu systému. Pelikán musí prošetřit olomoucké žalobce, vyzývá Chovanec

ČTK

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) musí podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) předložit analýzu k tomu, proč nechce uposlechnout usnesení Sněmovny ohledně olomouckého vrchního státního zastupitelství. Chovanec dnes v pořadu Partie televize Prima řekl, že odmítnout usnesení "na první dobrou" je jasným důkazem neúcty k parlamentnímu systému.

Sněmovna po čtvrteční debatě k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k reorganizaci policie schválila usnesení, podle něhož by se vláda měla zabývat situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství. Komise totiž zkritizovala olomoucké žalobce za to, že v souvislosti s policejní reformou vypustili některé neověřené a nepravdivé informace, čímž aktivně vstoupili do politického života. Nejvyšší státní zástupce následně uvedl, že výměnu podřízených nechystá. Stejné stanovisko zaujal i Pelikán.

"Pan kolega Pelikán naštěstí znovu nerezignoval," řekl dnes Chovanec v narážce na to, že ministr dříve kvůli reorganizaci policie zvažoval další setrvání ve funkci. "Takže doufám, že se nějakým způsobem popere s usnesením Poslanecké sněmovny. Pokud ho chce odmítnout, tak musí dát jasně na stůl relevantní důkazy, proč - nějakou analýzu, kterou zpracuje, kde vyvrátí to, co Sněmovna chce. Není možné to odmítnout a priori hned první den takzvaně na první dobrou, říct: 'Já to dělat nebudu'," prohlásil ministr vnitra.

Jaký bude další osud Ištvana a spol.?

sinfin.digital