Českým firmám chybí lidi. „Ulehčete nábor Ukrajinců,“ vyzývají zaměstnavatelé vládu

ČTK

ekb

Firmám v Česku se nedaří obsadit až 130 tisíc volných pozic. Zaměstnavatelé v čele s hospodářskou komorou a svazem průmyslu a dopravy proto tlačí na vládu, aby nedostatek pracovníků v Česku vyřešila co nejdříve. Východiskem je podle nich dočasný nábor ukrajinských uchazečů o práci, vládní projekt na legální přijímání Ukrajinců ale v praxi nefunguje, tvrdí firmy. Vyřízení pracovní karty pro jednoho uchazeče totiž trvá až šest měsíců. Zaměstnavatelé však potřebují pracovníky co nejdříve a pokud by měli čekat půl roku, mohli by přijít o zakázky. 

„Vyzýváme vládu ČR, aby urychleně přijala návrh na navýšení personální kapacity ministerstev zahraničí a vnitra za účelem zrychlení vyřizování vyššího počtu žádostí o zaměstnanecké karty a pomohla firmám zajistit potřebné chybějící personální zdroje k zabezpečení výroby a služeb,“ zní hlavní požadavek zástupců byznysu.

„Vzhledem k rekordně vysoké zaměstnanosti v ČR není možné volná pracovní místa obsadit českými uchazeči. Proto se firmy obrací do zahraničí. Pokud se vláda rozhodla, že jim v tom pomůže, nemůže přeci ignorovat nefungující situaci. Firmy potřebují zaměstnance nyní, ne za půl roku. Do té doby můžou naše firmy přijít o zakázky, zákazníky a brzy budou řešit opačný problém, než je nábor zaměstnanců,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Nábor Ukrajinců trvá moc dlouho. Firmy chtějí, aby ho místo státu vyřizovali soukromníci

sinfin.digital