Lidé špatně užívají léky. Ročně proto umře 230 Čechů

ČTK

Kvůli nežádoucímu vzájemnému působení léků, které pacienti užívají, může být v Česku každoročně hospitalizováno 3400 lidí. Zhruba 230 jich zemře. Vyplývá to z odhadů Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), které dnes její zástupci představili. Většině těchto případů se přitom dá zabránit.

Léková interakce je vzájemné působení buď několika léků, nebo také léků a potravin, doplňků stravy či kouření. Některé kombinace ovlivňují účinnost léků, kterou mohou tlumit, ale i zvyšovat tak, že mohou pacientovi způsobit zdravotní komplikace.

Lékárníci se poměrně často setkávají s tím, že pacient má předepsaných několik léků od různých lékařů a tyto léky obsahují stejnou účinnou látku. Může mu tak hrozit mimo jiné poškození jater. "Problém vidíme v tom, že neexistuje jednotná elektronická preskripce léčiv, takže nevidíme, která všechna léčiva pacienti užívají. Dalším problémem je množství přípravků na trhu, takže pacient neví, že užívá třeba čtyři různé přípravky se stejnou účinnou látkou, protože se jinak jmenují," uvedla lékárnice Veronika Krajčová z lékárny v motolské nemocnici.

Dospělí často zapomínají na očkování proti tetanu. Co lidem bez vakcíny hrozí?

sinfin.digital