Ústečtí řidiči autobusů budou stávkovat. Navzdory slibům nedostali dostatečně přidáno

ČTK

abe

Řidiči linkových autobusů v Ústeckém kraji vyhlásili na 8. března celodenní stávku. Odbory tří dopravců na tento den vyhlásily stávku. Očekávají totiž, že na výplatách za leden nedostanou zvýšené mzdy, které by v souladu s nařízením vlády dostat měli. ČTK to dnes řekl předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka.

Stávka se týká řidičů autobusů společnosti BusLine, která zajišťuje pro Ústecký kraj zhruba padesát procent linkové přepravy, teplické firmy Arriva a podniku Autobusy Karlovy Vary. Autobusy v Ústeckém kraji denně přepraví na 55 000 cestujících. Odbory požadují uzavření nových smluv a nalezení cesty, jak řidičům přidat o slibovaných pět až sedm tisíc korun. „Stávka je plánována až na 8. března, čímž deklarujeme, že dáváme čas tuto svízelnou situaci zvrátit," uvedli odboráři v tiskové zprávě.

Řidiči Arrivy už platy za leden dostali. „Řidiči dostali navýšený plat, plně jsme vyhověli podmínkám nařízení vlády, nicméně to, co jim bylo slibováno, to samozřejmě na výplatních páskách neviděli," řekl ČTK ředitel Arrivy Petr Havlík. O vyhlášení stávky oficiálně neví, s odbory se má sejít dnes odpoledne.

Od začátku letošního roku vláda nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč a nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí.

sinfin.digital