„Kybernetické útoky jsou invaze, ne náhoda,“ říká Zaorálek pro INFO.CZ. Chce, aby bezpečnostní služby byly sdílnější

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Od kyberútoku na ministerstvo zahraničních věcí uběhly dva týdny. Tvrdý důkaz ohledně toho, kdo za úderem stojí, šéf resortu v rukou stále nemá. Podklady ale podle něj pořád ukazují na cizí stát. Mnohem aktivněji by se podle něj mohly k útoku vyjadřovat bezpečnostní složky. „V jiných zemích jsou zpravodajské služby aktivnější a jsou ochotny to převzít, aby to nemusel říkat ministr,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Aby se situace do budoucna neopakovala, je podle jeho slov potřeba přijmout víc expertů na kybernetickou bezpečnost. Jak moc bude vyhrocená situace na březnovém sjezdu sociální demokracie? A uvažuje o postu předsedy strany? I o tom ministr mluvil v rozhovoru pro INFO.CZ. 

Od útoků na MZV utekly dva týdny. Jaké konkrétní kroky jste podnikli, aby se něco podobného už neopakovalo?

To nás čeká. Od prvního okamžiku, kdy jsme zjistili, že se děje něco nepřirozeného, jsme informovali Národní bezpečnostní úřad. Od té doby se tím zabýváme neustále. Velkou část mé dnešní (pondělní – pozn. red.) porady s náměstky zabíraly právě i tyto kroky, na které se ptáte. Ale nemohu o nich ještě mluvit. Mohu vás ale ujistit, že nás to hodně zajímá. A to i proto, že se tím zabýváme spolu s našimi partnery v řadě jiných zemí, čerstvě například s našimi italskými přáteli, kteří prožili podobnou věc jako my, nebo Poláky, Nory a dalšími. Počet zemí, které mají zkušenost s kybernetickými útoky, neustále přibývá. Jedná se o velkou invazi. To, že tu je najednou taková série útoků na ministerstva zahraničí, není náhoda. Výhoda je, že ČR měla v tomto předstih. Díky tomu, že jsme už implementovali zákon o kybernetické bezpečnosti, tak jsme odhalili napadení. Tím, že jsme postupovali podle tohoto zákona, tak jsme dělali celou řadu dalších kontrol.

Ale přišlo se na to po roce…

Ale zákon platí krátce. A určitě jsme na to nepřišli po roce. Vycházíte z údajů, které byly zveřejněny a u kterých vůbec nelze tvrdit, že jsou skutečně spolehlivé. Můžeme mluvit o měsících.

Česká vládní instituce se stala terčem úspěšného kyberútoku.

sinfin.digital