Rakovina z Nutelly? „Už jí tolik nejím,“ přiznal i europoslanec Poc

Tomáš Polák

V Nutelle jsou karcinogenní látky, tvrdí europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Není ovšem jasné, jaké množství. Nicméně sám europoslanec v pořadu Blesku Studio Brusel řekl, že se konzumaci této pochoutky už raději vyhýbá. Situací se má zabývat i Evropská komise a parlament.


V palmovém oleji se vyskytuje vysoká koncentrace karcinogenních látek. Ve svém posledním zjištění to uvedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Vysoké nebezpečí hrozí hlavně dětem, těm prý stačí konzumace i malého množství. Podle europoslance Pavla Poce se Evropská komise i Evropský parlament budou po těchto zjištěních „docela určitě“ problematikou víc zabývat.

„S kolegou z Itálie Nicolou Cauputou jsme iniciovali to, že jak zástupci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tak Evropské komise budou předvoláni do Výboru pro životní prostředí, kde by měli jasně předestřít, jaké budou ty další kroky a především jak rychle dojde k regulaci na evropské úrovni,“ řekl Poc. Ten také upozornil na to, že se zdaleka nejedná pouze o palmové oleje, ale i celou řadu dalších rostlinných tuků, které podléhají rafinaci.

Celý článek si můžete přečíst na webu Blesk.cz.

sinfin.digital