Situace na severu Čech se vyhrocuje. Dopravní odboráři zvažují neomezenou stávku

ČTK

abe

Dopravní odboráři v Ústeckém kraji zvažují neomezenou stávku. Zatím je v plánu pouze jednodenní protest, který by se měl uskutečnit 8. března. Pokud nastane, nepojedou celý den linkové autobusy v regionu. Rozšíření stávky kvůli platům řidičů odboráři zvažují, protože se jim nelíbí dodatky smluv, které poslal Ústecký kraj dopravcům. 

Vláda zvýšila nařízením od začátku letošního roku minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Rozhodla i o vyšších platbách za čekání a příspěvku za práci v náročném prostředí.

„Apelujeme na Ústecký kraj, aby našim zaměstnavatelům poskytl finance na slibovaný nárůst mezd řidičů autobusů o pět až sedm tisíc korun, protože realita je zatím taková, že první vyplacené mzdy v Ústeckém kraji jsou s nárůstem o 500 až 800 korun, což ve skutečnosti vůbec neřeší problémy řidičů," napsali odboráři.

Ústecký kraj zaslal dopravcům návrhy dodatků smluv, podle nichž by mohl přidat nejvýše 5,7 milionu korun na každou smlouvu. Samospráva má se čtyřmi dopravci uzavřeno 14 smluv, dohromady by tak přidal zhruba 80 milionů. „V tuto chvíli a za současných zákonů víc udělat nemůžeme. V této situaci by se měla vláda postavit čelem k tomu, co svým nedotaženým nařízením způsobila, a pomoci dopravcům," řekl radní pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM).

sinfin.digital