3 důležité věci z domova, které se dějí právě teď

Info.cz

abe

První Čech, který se chtěl v Sýrii připojit k Islámskému státu, stráví ve vězení tři a čtvrt roku. Nebezpečí v Poličských strojírnách trvá, pyrotechnici se ještě nedostali k epicentru výbuchů. A co dalšího se dnes v Česku stalo?

První Čech, který se chtěl přidat k islamistům, míří do vězení

Krajský soud v Plzni poslal dvaadvacetiletého Jana Silovského na tři a čtvrt roku do věznice s dohledem. Silovský je první Čech souzený za to, že se chtěl přidat v Sýrii k teroristické organizaci Islámský stát. Soud mu rovněž uložil ochranné ambulantní psychiatrické léčení, což navrhoval státní zástupce i obhajoba. Muži hrozilo za přípravu teroristického útoku až 20 let vězení, případně doživotí.

Ve strojírnách v Poličce dál hrozí výbuchy

V areálu Poličských strojíren, kde včera série výbuchů a následný požár zranily 19 lidí, dál zasahují pyrotechnici se speciálním tankem. Kvůli riziku dalších explozí se nemohli dostat přímo do epicentra, letecké snímky ale odhalují míru destrukce. Výbuch TNT v lisu na trhavinu zcela zničil část budovy. Obyvatelé z nejbližšího okolí areálu museli noc strávit mimo domovy, večer už se ale podle policie budou moct začít vracet.

sinfin.digital