Vláda pošle krajům tři miliardy na opravy silnic. Stejně jako loni

ČTK

Vláda dá v letošním roce krajům na opravy silnic nižších tříd tři miliardy korun, z toho 2,5 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a půl miliardy z vládní rozpočtové rezervy. Informoval o tom na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Po několika týdnech sporů mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem dopravy za hnutí ANO Danem Ťokem tak do regionů půjde na rekonstrukce silnic stejná částka jako loni, jak si přál předseda vlády.

Ťok navrhoval rozdělit z vládní rozpočtové rezervy 1,5 miliardy. Podle Sobotky by ale nebylo rozumné na začátku roku rozpustit téměř polovinu ze čtyřmiliardové vládní rozpočtové rezervy.

Původně vláda žádala, aby ministerstvo dopravy našlo pro mimořádnou dotaci krajům zhruba tři miliardy korun. Koncem ledna Ťok na jednání s kraji řekl, že z fondu dopravy je možné krajům přispět dvěma miliardami korun, následně částku o 500 milionů korun zvýšil. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš potom oznámil, že z rozpočtové rezervy by mohlo být uvolněna další až 1,5 miliardy.

sinfin.digital