EXKLUZIVNĚ: Poslanec, který chce zásadně ztížit pobyt cizinců v Česku. Skončí jeho návrh u soudu?

Poslancům leží na stole novela cizineckého zákona, která výrazně zpřísní pobyt cizinců v Česku. Ještě tvrději k nim chce přistupovat poslanec Václav Klučka (ČSSD), který sepsal ve spolupráci s ministerstvem vnitra rozsáhlý pozměňovací návrh. Právníci varují, že by bez řádného projednání přinesl do cizineckého práva největší změny za poslední roky. A velká část bodů by mohla narazit u soudů. „V těchto chvílích si nechávám doplnit právní analýzy k bodům, na které jsem upozorňován, že jsou v rozporu s českým a evropským právem,“ říká pro INFO.CZ Klučka. Proč přišel s pozměňovacím návrhem? A nevyhýbá se návrh legislativnímu kolečku?

Proč jste podal pozměňovací návrh k novele zákona o pobytu cizinců?

Pozměňovací návrh k novele zákona o pobytu cizinců jsem podal po zralé úvaze a podrobné diskuzi s odbornými pracovníky ministerstva vnitra. Jde o návrh, jak jsem řekl v úvodním slově ve druhém čtení, který zpřísňuje podmínky řízení s cizinci a vychází z reálných praktických poznatků, které se ukázaly jako rizika dosavadního řízení.

Jedná se o poměrně rozsáhlý materiál o 22 stránkách, který není možné řádně projednat. Proč jste raději nezvolil formu poslaneckého návrhu zákona?

Nevidím jediný důvod, proč bych měl volit formu poslaneckého návrhu, když sněmovním tiskem je návrh vládní. Využil jsem svého práva z jednacího řádu Poslanecké sněmovny, který mi umožňuje podat pozměňovací návrh v druhém čtení projednávání příslušného zákona s odůvodněním, které je u každé části pozměňovacího návrhu samostatně uvedené.

Největší změny za posledních 10 let. Novela o pobytu cizinců může radikálně ztížit život i Čechům

sinfin.digital