Smutná statistika: V Česku přibývá dětí, které vyrůstají mimo svou rodinu

ČTK

luš

V Česku přibývá dětí, které vyrůstají mimo svou vlastní rodinu. Za posledních deset let se víc než zdvojnásobil počet chlapců a děvčat, o které se starají pěstouni. V roce 2006 v pěstounských domácnostech žilo ani ne 5 000 dětí, nyní přes 10 000. Dětských domovů a kojeneckých ústavů a dětí v nich přitom ale výrazně neubylo. Vyplývá to ze statistik ministerstev práce, školství a zdravotnictví.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích expertů i mezinárodních institucí za vysoký počet dětí v ústavech i za roztříštěnost péče. Ohrožené a opuštěné děti mají na starosti totiž tři resorty.

Pod ministerstvo práce spadají pěstouni, ochrana dětí či zařízení pro okamžitou pomoc jako klokánky, pod školství dětské domovy pro děti nad tři roky a pod zdravotnictví domovy pro děti do tří let.

Podle výkazů ministerstva práce žilo v roce 2005 u pěstounů 4 613 chlapců a děvčat. Na konci roku 2015 počet dosáhl 10 380. O děti v tísni se starají přechodně i profesionální pěstouni. Na konci předloňského roku pečovali o 543 hochů a dívek. Úřady evidovaly celkem 654 pěstounů na přechodnou dobu. Na konci roku 2012 se dočasní pěstouni starali o 29 dětí.

sinfin.digital