Další oběti brexitu. Čeští studenti můžou přijít o studium ve Velké Británii

Lucie Bednárová

Nad dalším osudem oblíbeného programu Erasmus+, který umožňuje studijní pobyty a praktické stáže na zahraničních univerzitách, visí ve Spojeném království otazníky. Nejhorší scénář dokonce počítá s tím, že program po vystoupení z  EU v zemi skončí. Ve skutečnosti tomu ale věří málokdo. O studium ve Velké Británii se studenti, včetně těch z České republiky, perou, a univerzity budou proto pod tlakem, aby našly jinou variantu, jak zahraniční studijní pobyty zachovat i po brexitu.

„Jednání o podobě brexitu potrvají dva roky a myslím, že do posledního dne nebudeme vědět, jak to bude nakonec vypadat,“ myslí si místopředseda celoevropské sítě Erasmus Student Network Matthew Clemo. To se podle něj týká i populárního programu Erasmus+, v jehož rámci mohou studenti vycestovat do zahraničí a omezenou dobu studovat na tamních univerzitách. „Pokud nastane nejhorší scénář, může se stát, že se Británie octne mimo program Erasmus,“ pokračuje Brit.

Podobná představa nestraší pouze jeho. Jak redakci INFO.CZ potvrdila koordinátorka pro mezinárodní programy na Masarykově univerzitě v Brně Pavla Štefanská, nervozitu sdílí samotní studenti a také jejich učitelé. „Obavy se samozřejmě objevují, a to nejen ze strany studentů. Velmi často se nás ptají i koordinátoři jednotlivých fakult, zda máme informace o tom, co bude po vystoupení Spojeného království z EU.“

Češi a další lidé z EU budou nejspíš moci zůstat v Británii. Sněmovna lordů k tomu vyzvala premiérku

sinfin.digital