Sobotkovy ostré lokty: Babiš prý „nehájí zájmy Česka“. Ten zase naznačuje, že se premiér v Bruselu nedomluví

ČTK

lup

Premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Andrej Babiš se do sebe pustili kvůli účasti na evropských jednáních. Šéf kabinetu svému vládnímu kolegovi vrátil úder na dálku přes sociální sítě. Premiér, který kvůli sjezdu ČSSD zkrátí pobyt na nadcházejícím summitu v Bruselu, tam uvedl, že byl dosud na všech, zatímco Babiš jen na polovině schůzek unijních ministrů financí.

„Já jsem se účastnil sta procent jednání Evropské rady. Andrej Babiš byl na Ecofinu jen v 51 procentech. Ministr financí nepracuje a fakt nehájí zájmy ČR,“ uvedl Sobotka na twitteru.

„To, že A. Babiš skoro nejezdí na Ecofiny (jednání ministrů financí - pozn. redakce), jsem zjistil až dnes, kdy jsem dostal statistiku. To číslo mě šokovalo,“ sdělil později Sobotka ČTK.

Babiš v úterý na facebooku napsal, že účast na evropském summitu je jednou z mála povinností, které premiér Sobotka skutečně má. „A přesto místo hájení českých zájmů a jednání o kvótách, brexitu a migraci dá přednost volbě své vlastní osoby na politickém sjezdu. Premiér se jen vymlouvá, když tvrdí, že bude chybět jen na neformální části,“ uvedl vicepremiér. Právě neformální jednání Babiš považuje za nejdůležitější. „Tedy samozřejmě pokud jste schopni se domluvit cizím jazykem,“ poznamenal.

sinfin.digital