Debata na ostří nože: Poslanci grilovali Janečka kvůli Babišovým dluhopisům, nechce je vyšetřovat

ČTK

luš

Existují doložitelná podezření, že při emisích dluhopisů o nominální hodnotě jedné koruny v roce 2012 mohli někteří emitenti a jejich vlastníci zneužít daňové zákony. Odhlasoval to rozpočtový výbor Sněmovny po středeční debatě nad problematikou zdaňování těchto takzvaných korunových dluhopisů. Ty se ocitly v centru pozornosti v souvislosti s transakcí ministra financí Andreje Babiše (ANO), který je v minulosti koupil od společnosti Agrofert, kterou tehdy vlastnil. Poslanci žádali po generálním řediteli Generálního finančního ředitelství Martinu Janečkovi vyšetřování dluhopisů, ten se tomu ale vyhýbá, což někteří poslanci nesli hodně nelibě.  

Podle předsedy výboru Václava Votavy (ČSSD) jde o všechny případy, kdy si korunové dluhopisy firem koupili jejich vlastníci a v řadě případů si je nemohl koupit nikdo jiný.

Poslanci požádali Generální finanční ředitelství, aby připravilo metodický pokyn k prověření, zda v souvislosti s emisemi dluhopisů nebyl v jednotlivých případech zneužit zákon, a aby prověřilo, zda v případě korunových dluhopisů nešlo svou podstatou například o vyplácení dividend společnosti vlastníkovi. Na základě pokynu by mělo ředitelství prověřit všechny emise korunových dluhopisů v roce 2012.

Babiš dluhopisy koupil od svojí tehdejší společnosti Agrofert, a to v objemu téměř 1,5 miliardy korun. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal jejich úrokový výnos zdanění. Babiš také čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl.

Babišovo zdůvodnění nestačí. Sobotka chce o korunových dluhopisech jednat s daňovou správou

sinfin.digital