Exkluzivně: Je dost obtížné si představit, že by v přímé volbě mohl Zemana někdo porazit, říká expert

Nikoli náhodou předstoupí Miloš Zeman v den sjezdu ČSSD před veřejnost, aby oficiálně oznámil své rozhodnutí stran obhajoby mandátu na Hradě. Všeobecně se očekává, že na prezidenta kandidovat opět bude. Tedy pokud mu to zdraví dovolí. Podle našich informací je již dokonce domluven s Bohuslavem Sobotkou na podpoře sociálních demokratů. Ostatně premiér již několik měsíců pracuje na tom, aby třecí plochy s prezidentem zahladil. V čase klíčového boje s Andrejem Babišem ČSSD nechce zjevně plýtvat silami a bojovat na dvou frontách. O šancích Miloše Zemana na znovuzvolení jsme hovořili se sociologem Centra pro výzkum veřejného mínění Janem Červenkou.

Existuje tady člověk, který má reálnou šanci porazit v přímé prezidentské volbě Miloše Zemana?

To je velmi složitá otázka. Prezidentské volby se uskuteční někdy začátkem příštího roku, tudíž nás od nich v čase našeho rozhovoru dělí asi deset měsíců. To je v politice ještě poměrně dlouhá doba, během níž se může odehrát mnoho věcí, které mohou výrazně proměnit postoje a nálady voličů. Navíc není stále jasné, kdo bude kandidovat, dokonce ani v případě Miloše Zemana to zatím nevíme jistě, i když se to dá předpokládat.

Někteří kandidáti se ale přece již objevili, o jiných se poměrně intenzivně spekuluje…

Jistě, o některých možných kandidátech se spekuluje, jiní možnost kandidatury naznačili, nebo už oznámili, že kandidovat budou, ale jestli opravdu budou kandidovat, to taky nevíme. Konec konců, před minulou volbou taky z některých ohlášených a podaných kandidatur posléze sešlo a nikde není psáno, že se to nebude opakovat i tentokrát.

Prezident Zeman se na Hradě radil s miliardářem Kellnerem. O Rusku i Číně

sinfin.digital