Spojenectví ANO a KSČM si představit nedovedu, říká pro INFO.CZ Jiří Dolejš

Řeči o hodném oligarchovi, který dá všem lidem práci a zavede pořádek, opomíjí podle místopředsedy KSČM programovou protichůdnost politických zájmů pravice a levice. Jiří Dolejš to říká v exkluzivním bilančním rozhovoru pro INFO.CZ s tím, že se Andrej Babiš vzhlíží v pravicových vzorech, mluví o zeštíhlování solidárního sociálního státu a odmítá zdanění velkých korporací. „Kromě mimořádné ústavní situace si představit takové programové spojení nedovedu,“ zdůrazňuje. Podle něj jsou již komunisté ale za jistých předpokladů vládní odpovědnost ochotní převzít. „Dnes už lidé mohou srovnávat a strašení KSČM plošně nezabírá,“ nepochybuje Dolejš.

Jak hodnotíte páteční a sobotní sjezd sociálních demokratů? Co vaši konkurenti na levici podle vás vzkázali voličům a co to znamená pro vás?

Předvolební sjezdy bývají spíše vzkazem voličům, než o otvírání křižovatek. Upozaďují personální rozpory, ostatně kdo by volil znesvářenou stranu, a spíše předvádí připravené marketingové tahy, než aby nabídly pohled do kuchyně, ve které se vaří lektvary na strategické neduhy. Jasné bylo především to, že ČSSD chce svést jako klíčový duel s hnutím ANO a že se nechce více rozkročit do liberálního středu. Po letech nudného vládního kompromisu s pravicí chce vylepšit svou image odkazem na tradiční levici.

Sobotka na dvou židlích. Bude muset podpořit Zemana. Komentář Martina Čabana

sinfin.digital