Čeští politici před volbami krouží kolem youtuberů. Co brzdí zapojení mladých hvězd internetu?

Markéta Žižková

Funguje to ve Spojených státech, Německu, ale i na Slovensku. Tam všude už politici zapojují do své propagace v online prostředí youtubery. Mladé lidi, které sledují mnohdy i miliony fanoušků. V Česku zatím jejich potenciálů využívají hlavně firmy. Už v podzimních volbách by se to ale mohlo změnit. Politické strany zatím nechtějí ze svých kampaní příliš prozrazovat, spolupráci s youtubery ale úplně nevyvracejí.

„Nesetkali jsme se s tím, ale také to řešíme, protože v zahraničí je využívání youtuberů v rámci předvolebních kampaní velice běžný postup. V Česku nás s konkrétní poptávkou ještě žádná strana neoslovila, ale v delším časovém horizontu proběhlo několik konzultací,“ říká pro INFO.CZ Lenka Čápová z agentury Get Boost, která se věnuje Youtube managementu a také zastupuje nejúspěšnější tuzemské youtubery.

Z politiků se zatím k podobným nápadům přiznává Dominik Feri, teplický radní za TOP 09 a také vyslanec strany právě mezi mladé voliče. „Doufám, že dojde třeba k nějaké nadstranické spolupráci, co se týče mobilizace mladých voličů. Zajímavá by v tom mohla být snaha youtuberů. Líbilo by se mi, kdyby se youtubeři zapojili sami od sebe. Nikoliv ve smyslu politickém, ale občanském – jsou volby, běžte volit kohokoliv. Byl by to zajímavý precedens, na kolik jsou fanoušci youtuberů disciplinovaní,“ popsal Feri před časem pro INFO.CZ.

TOP 09 mají zachránit nové tváře. Feri chce nasadit i youtubery

sinfin.digital