Smutný příběh turistické perly Ibiza. Ostrov dusí miliony divokých návštěvníků, místní nemají na drahé bydlení

ČTK

lup

Obyvatelé španělského ostrova Ibiza, který se stal obětí masové turistiky, mají stále větší problémy s bydlením. Miliony návštěvníků, které přitahují hýřivé noci a tyrkysové moře, přispěly k explozivnímu růstu nájemného. Gabriel Alberto, jenž loni odešel od své ženy, tak nyní žije v dodávce vybavené pohovkou. Slouží mu jako postel, má tu i televizi a plynový vařič a na střeše fotovoltaické panely vyrábějící elektřinu, napsala agentura AFP.

„Není snadné bydlet v dodávce, ale nájemné vystoupalo do závratných výšek. Není možné ho zaplatit,“ rozčiluje se sedmatřicetiletý Argentinec, který žije na tomto baleárském ostrově od roku 2000. Před devíti lety, když se mu narodily děti, stačilo k pronajmutí domku 400 eur (asi 10.500 Kč). Dnes za stejné peníze sotva najde jeden pokoj, který navíc musí s někým sdílet.

Malý ostrov Ibiza, kde mají celebrity své jachty a mladí flámují, zažívá nový příliv návštěvníků od té doby, co opadl zájem o nestabilní destinace jako je Egypt, Turecko nebo Tunisko.

Počet turistů, kteří v roce 2010 ostrov navštívili, činil 1,7 milionu. Loni už to byly tři miliony. Ibiza má rozlohu 572 kilometrů čtverečních a žije tam 142.000 obyvatel. Silná poptávka znásobila sezonní ceny nájemného a přispěla ke spekulacím. Dnes tam sotva najdete k pronájmu pokoj do ceny 600 eur (15.700 Kč).

Občanské sdružení Afectados por los Alquileres (Postižení nájemným), kritizuje už měsíce nehoráznou nabídku: 500 eur (13.000 Kč) za měsíc jen za balkon, 300 eur (7800 Kč) jen za matrace bez koupelny, 2100 eur (54.800 Kč) za malý karavan...

sinfin.digital