Indonéský kmen vykopal své mrtvé a vzal je na procházku. Bizarní rituál má zaručit velkou úrodu

Blesk.cz

Lidé z indonéského kmene Toraja mají z našeho pohledu opravdu netradiční vztahy se svými blízkými. Ty totiž nekončí ani smrtí. Pozůstalí nejméně jednou ročně své mrtvé vykopají, pěkně nastrojí a pak se s nimi prochází po vesnici.

 

 
 

Pro našince hororová podívaná, pro Toraje velká slavnost, při které se znovu uvidí se svými blízkými. To je festival zvaný Ma’Nene, který se koná každoročně v srpnu na indonéském ostrově Sulawesi, který Torajové obývají. Ti věří, že vztahy nekončí ani smrtí a své blízké při různých zvláštních příležitostech vykopávají z hrobů. Není přitom ani výjimkou, že si zesnulé nechávají doma i několik týdnů až let po jejich smrti a starají se o ně jako o „nemocné“.

Festival Ma’Nene je právě jednou z výše uvedených „zvláštních příležitostí“. Vesničané své zesnulé blízké po vykopání z hrobu upraví, pěkně obléknou a pak se s nimi promenádují vesnicí. Tento bizarní zvyk jim má mimo jiné zajistit velkou úrodu.

„Je to náš způsob uctění mrtvých. Nesmutníme. Je to pro nás radostná událost, protože se můžeme znovu potkat se svými mrtvými příbuznými. Doufáme, že díky tomu od nich dostaneme požehnání velké úrody,“ vysvětlil jeden z vesničanů.

sinfin.digital