Adventní Vídeň: Voňavé vánoční trhy a kavárny plné delikates

Yvette Dvorsak

Jakmile se začnou krátit dny a venku zavládne nevlídné počasí, nastane na mnoha místech pochmurná nálada. To ovšem neplatí o Vídni, kde se celé město před koncem roku rozzáří různobarevnými světýlky, nákupní ulice se zaplní a všude začne vonět marcipán, pečené kaštany a svařené víno. Vše je jako v opravdové zimní pohádce.

Vlevo září velká červená srdce a perníky na stromech, vpravo se střídají sněhuláci a houpací koně. K tomu všemu se v rytmu padajících sněhových vloček na větvích stromů houpají pestrobarevně zabalené sladkosti. Uprostřed je poštovní úřad postavený z obláčků.

Ale nenechte se mýlit, nejsme v nebi - nacházíme se ve Vídni na ulici Ringstrasse mezi radnicí a divadlem Burgtheater. Zde, na vídeňském radničním náměstí, kde už v roce 1296 obdrželi obchodníci povolení od Albrechta I. provozovat „prosincový trh“, zažívají malí i velcí návštěvníci od roku 1975 každoročně v adventním čase tu nejhezčí zimní pohádku, kterou bývalé císařské město může nabídnout - vídeňské adventní kouzlo, ke kterému patří slavnostně ozdobené větve stromů v radničním parku a známý vánoční trh „Christkindlmarkt“.

sinfin.digital