Prastaré památky zalije voda. Turecký soud povolil stavbu přehrady na místě města Hasankeyf

ČTK

of

Turecký ústavní soud zamítl stížnost na stavbu kontroverzní přehrady na jihovýchodě země. Odstranil tak poslední překážku k tomu, aby úřady výstavbou přehrady Ilisu zaplavily více než 10.000 let staré městečko Hasankeyf. To je cenným archeologickým nalezištěm a nachází se tam řada památek z dob říše římské, byzantské i osmanské. Informoval o tom dnes turecký deník Hürriyet.

Ústavní soud rozhodoval o stížnosti, kterou podala Iniciativa za uchování Hasankeyfu. Toto hnutí bylo založeno v roce 2006, kdy se přehrada na řece Tigris začala stavět. Její stavba se ale zpozdila i kvůli tomu, že se z projektu v roce 2009 stáhli švýcarští, rakouští a němečtí investoři, a to kvůli nedostatečným zárukám ohledně ochrany životního prostředí i kulturního dědictví.

Soud nyní rozhodl, že výstavba přehrady a vodní elektrárny je ve veřejném zájmu. Vláda projekt hájí s tím, že přinese na 10.000 pracovních míst, přispěje k rozvoji tamního zemědělství a podpoří cestovní ruch. Kritici ale namítají, že turistiku v oblasti projekt naopak zruinuje, když se zaplaví četné památky.

sinfin.digital