Když turistický ráj umlkne. Bali slavilo den ticha, kdy se nevychází ven a nejde internet

Ondřej Novotný

K indonéskému ostrovu Bali patří turisty nabité pláže, rušné silnice a bujarý noční život. Ale taky den, kdy tohle všechno utichne. Kdy se celý ostrov ponoří do ticha, silnice jsou prázdné, lidé nevycházejí z domů, nepracuje se, nejde internet. Nazývá se Nyepi, den ticha - a letos jsme ho zažili také.

Je pátek. Hinduistická oslava ticha začíná už za několik hodin, ale to, co vidíme okolo sebe, připomíná vše, jen ne ostrov ponořený do klidu.

Průvod Balijců v tradičním oblečení nese obří sochy, k tomu bubnuje, občas tancuje a povzbuzuje se různými pokřiky. To vše sleduje početný zástup místních i turistů, který živelný průvod ochotně následuje, kamkoliv se zrovna vydá.

Aby ne: je těžké odvrátit od takového výjevu zrak. Sochy zvané Ogoh-Ogoh vypadají jako z hororu - mají upíří zuby, místo nehtů obří drápy a děsivý výraz. Jedné dokonce hrozivě blikají oči. Ty největší se zlověstně tyčí nad okolím a jsou vidět na desítky metrů daleko. Sochy jsou postavené na stojanech z bambusových tyčí a obvykle je nese tak osm Balijců.

Průvod několikrát projde uličkami města, pak sochy zapálí. Symbolicky - před novým rokem se Balijci loučí se vším starým a provádějí tak rituál očištění. Rachot v ulicích má vyhnat vše zlé.

Den poté se může začít znovu. Přichází Nyepi, nový rok podle balijského kalendáře - a také den, kdy se rušný ostrov na 24 hodin zastaví.

sinfin.digital