Kdyby se každý jeden utrhl, můžeme zavřít. Reportáž z nizozemského ráje tulipánů, otevřený je jen dva měsíce v roce

Markéta Henzlová

Líbí se vám tulipány a jeli byste kvůli nim až do Holandska? Nejste sami. Jeden jediný park otevřený sotva 2 měsíce v roce je zodpovědný za tulipánový turismus v celé zemi. Keukenhof ale vznikl z jiného důvodu než pro pobavení turistů. Přečtěte si, jak probíhají přípravy na sezónu a jak se z čistě obchodního plánu stal důvod, proč právě teď navštívit Holandsko.

10 tisíc Čechů loni navštívilo Keukenhof. A k tomu více než milion dalších turistů. Takzvaná zahrada Evropy není jen jeden z největších a nejkrásnějších tulipánových parků na světě. Je to důvod, proč v Holandsku začíná turistická sezóna o několik měsíců dřív než ve zbytku Evropy.  

Dva měsíce krásy

Po právě otevřené expozici se prochází designér a sleduje reakce návštěvníků. Kolečko příprav na následující sezónu právě začalo. Každý rok je park otevřený sotva na 2 měsíce, práce je ale dost na celý rok. Jakmile je park pro turisty uzavřen, je třeba odstranit všechny cibulky a trávník. Pryč jde i zemina, která je uměle vylepšována. Na konci září se začíná sázet, aby v dubnu tulipány vykvetly. Cibulek je 7 milionů a sází se ručně. To trvá až do konce roku. Důležité je mít zasazeno včas. Potom už se postará příroda.

Facebook šel po datech z nemocnic, ukládá úplně vše. Zuckerberg jde přes mrtvoly, říká Dočekal

sinfin.digital