Létáte na exotické dovolené? Životní prostředí to ničí čím dál víc, vědci bijí na poplach

pla

Růst bohatství a levné letenky podporují setrvale zálibu lidstva v luxusních a exotickcýh dovolených. Odvrácenou stránkou tohoto fenoménu je silná ekologická stopa, kteoru po sobě tato kratochvíle zanechává. Vědci teď upozorňují, že se globální turismus podílí na oteplování skoro z desetiny, a varují, že je nutné zamyslet se.

Tým vědců z univerzity v Sydney se zaměřil na emise ve více než 160 zemích světa. Arunima Maliková stojící v čele výzkumu popsala rapidní nárůst skleníkových plynů v ovzduší spojený právě s turismem. „Možným řešením je omezení letecké dopravy,“ dodala. 

Produkce skleníkových plynů související s cestováním za dovolenou a dobrodružstvím se v minulosti pohybovala kolem 1 až 2 gigatun (Gt) ročně. V letošním roce bylo naměřeno 4,5 Gt a předpokládaný nárůst do roku 2025 je minimálně na 6,5 Gt.

„Náš výzkum pravdivě ukazuje, jakou cenu turismus doopravdy má. Konzumace v restauracích, nakupování suvenýrů, údržba resortů – nevynechali jsme žádný podnět, který mohl mít potenciální vliv na globální znečišťování ovzduší,“ odpověděla Maliková.

Světová organizace cestovního ruchu informovala, že na prvním místě v množství vypouštěných emisí jsou USA, kam nejen přijíždí, ale odkud i míří velké množství turistů. Hned v závěsu se drží ekonomicky sílící Indie, Brazílie nebo Čína. Právě Číňané patří mezi rekordmany především v částkách investovaných do svých zahraničních cest. V roce 2017 utratili 258 miliard dolarů, což je skoro dvakrát víc než američtí konkurenti se 135 miliardami dolarů ročně.

sinfin.digital