Nádherné a opomíjené Chalkidiki, pravý řecký ráj si s ostrovy nezadá

Prezentace klienta

Řecko se řadí mezi nejpopulárnější destinace pro trávení letní dovolené. Na své si zde přijde opravdu každý. Řecko svým návštěvníkům nabízí krásné historické památky, divokou přírodu i průzračně čisté moře. A právě všechna tato lákadla naleznete na poloostrově Chalkidiki – pomyslném Poseidonově trojzubci ležícím v Egejském moři.

Poloostrov Chalkidiki se proslavil svými třemi prstovitými výběžky mířícími z pevniny do vod Egejského moře. Po právu se mu tak říká Poseidonův trojzubec. Chalkidiki je hojně vyhledávanou turistickou destinací a ročně ji navštíví tisíce nadšenců, kteří s chutí obdivují nádherné pláže, křišťálové moře, panenskou přírodu a atraktivní historické lokality. Chcete se o Chalkidiki dozvědět více?

Historie poloostrova

Na kouzelném řeckém poloostrově Chalkidiki se dle archeologických nálezů usadili lidé již před dvěma sty tisíci lety. Chalkidiki se skládá ze tří částí: Kassandry, Sitonie a Athosu. Hlavním lákadlem této oblasti jsou jistě písečné pláže s postupným vstupem do moře. Dáváte-li přednost lenošení na písečné pláži, vypravte se na poloostrovy Kassandra a Sitonie. Třetí cíp „trojzubce“ – Athos, je totiž obýván mnichy. Rozhodně se ale vyplatí zamířit i tam. Budou na vás čekat nádherné kláštery ve kterých se zastavil čas, a i když procházku v divoké přírodě si mohou dopřát pouze muži, a to jen na speciálně udělené povolení pro vstup do mnišského státu, většina letních návštěvníků má možnost tento unikát spatřit alespoň z výletních lodí.

Koupání, památky a lesy

Poloostrov Chalkidiki leží ve vnitrozemí a jeho příroda je dá se říci až panenská. Členité lesnaté kopce vybízejí návštěvníky k horským túrám. I zde si však můžete půjčit auto nebo skútr a krásy ostrova prozkoumat na vlastní pěst dle vašich preferencí a časových možností. Dáváte-li přednost odpočinku s knihou v ruce, můžete si najít své místečko na nádherných písečných plážích. Unavené tělo pak můžete zrelaxovat na Kassandře v termálních lázních Agia Paraskevi, které oplývají léčivou sirnou vodou.

Výlety po vlastní ose

Ocitnete-li se na Chalkidiki, nezapomeňte se pokochat krásami vesničky Ouranoupolis, známé též pod názvem „Nebeské město“, jejíž dominantou je strážní věž. Ouranopolis je zároveň pomyslnou vstupní branou Athosu, jak pro poutníky, tak pro lodní výlety kolem tohoto pozoruhodného místa.

Pokud se rozhodnete na Chalkidiki zavítat, určitě byste neměli vynechat návštěvu mohutného komplexu skalních věží známého pod názvem Meteora. Na vrcholcích pískovcových skal zde bylo postaveno 24 klášterů, které sloužily jako mnišská obydlí, dnes je však obydleno pouze šest z nich. Při návštěvách těchto pozoruhodných klášterů si můžete prohlédnout vzácné fresky a náboženské relikvie.

Tip: Objevte ta nejkrásnější místa!

Chystáte se navštívit Řecko a nevíte, kam přesně se vydat? Nechte se unést krásou oblíbených letovisek Chalkidik, jako jsou Hanioti, Polychrono a Sarti.

Hanioti

Letovisko rozkládající se na jihovýchodním pobřeží Kassandry. Je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci pro rodiny s dětmi. Ovšem líbit se zde bude i zamilovaným párům různých věkových kategorií. Romantické pláže, dlouhé procházky při západu slunce, k tomu vynikající tradiční kuchyně. Kdo by odolal?

Polychrono

Nachází se přibližně ve středu východní části poloostrova Kassandra. Toto městečko je vyloženě turistické místo s mnoha kavárničkami, hotely a restauracemi. Nechybí zde ani české restaurace s českým pivem. Pokud tedy na dovolené dostane chuť na klasické české jídlo, zavítejte na návštěvu do Polychrona.

Sarti

Toto letovisko objevíte na jihovýchodě poloostrova Sithonie. Horské hřebeny, statné borovice, bílé skály a křišťálově čisté moře s písčitými plážemi – to je řecké Sarti. Již dlouhá léta patří k nejvyhledávanějším místům na Chalkidiki. Na své si přijdou i milovníci vodní sportů, kteří si zde mohou užít vodní lyže, potápění, jízdu na kajacích či windsurfing.

Chcete se dozvědět více o Chalkidiki?

sinfin.digital