Průzkum: Většina Čechů si před dovolenou smění peníze doma

ČTK

mst

Přestože Češi v tuzemsku místo hotovosti často používají platební kartu, když vyjíždějí do zahraničí, stále spoléhají na papírové peníze. Až šest z deseti Čechů si před cestou raději smění hotovost ještě v Česku. Nejčastěji si Češi směňují chorvatské kuny, vyplývá z průzkumu, který pro UniCredit Bank uskutečnila agentura Ipsos mezi 1050 respondenty.

V loňském roce Češi vyjeli na více než 4,9 milionu zahraničních cest, nejvíce do Chorvatska (850.000), Itálie (636.000) a na Slovensko (615.000). I v letošním roce se očekává, že si dovolenou u moře nenechají ujít miliony Čechů.

„Češi na svých zahraničních cestách stále nedají dopustit na hotovost. Šest z deseti Čechů si podle průzkumu smění peníze ještě doma a na dovolené platí hotově. Každoročně se připravujeme na nápor klientů. Ten je největší v průběhu letních měsíců, od června do srpna. Průměrná částka, kterou si klienti smění, je 5000 korun na dospělou osobu. Nejčastěji si Češi směňují chorvatské kuny a eura,“ uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Babiš má pro svou ministryni speciální úkol, šetří se totiž další možný podvod, říká Pečinka

sinfin.digital