Jak zabránit nové krizi eurozóny? Německo chce slyšet, že nebude jen platit za slabší

Marek Hudema

Nakolik mají za vklady v řeckých bankách ručit i Němci? To je jedna z otázek v jádru aktuální debaty o reformách, které by zamezily případnému opakování krize měnové unie. Ministři v Bruselu právě jednají o společném pojištění vkladů a Evropském měnovém fondu. Jenže členské země se neshodnou na tom, kdo navrhovaná opatření zaplatí a kdo bude o pomoci zadluženým bankám a státům rozhodovat.

Cílem dnešního jednání ministrů zemí platících eurem je posílit důvěru občanů i investorů v banky i státy eurozóny. Zavést takové reformy, které všem ukáží, že o své peníze uložené v bankách a do státních dluhopisů zemí eurozóny nepřijdou.

Právě tato kdysi docela oprávněná obava ze ztráty peněz byla jednou z příčin krize bloku zemí platících eurem v letech 2010–2015. Evropské unii se povedlo nakonec vyřešit tento problém půjčkami ze záchranných fondů EU a eurozóny, zásahy Evropské centrální banky, přísnější regulací bank na evropské úrovni i tím, že dotlačila předlužené země alespoň částečně k ekonomickým reformám. Stále to ale nestačí.

EU může být světovým lídrem. Musí ale zjednodušit rozhodování, tvrdí Juncker

sinfin.digital