Unii čeká největší rozšiřování od roku 2007. Vstup Srbska a Černé Hory ale nebudí jen nadšení

Marek Hudema

Srbsko a Černá Hora by se v roce 2025 mohly stát novými členy Evropské unie. Vyplývá to z dokumentu, který dnes zveřejnila Evropská komise. Půjde o největší rozšířen od roku 2007, které má ukázat životaschopnost unie po odchodu Británie a hlavně omezit vliv Ruska ale také Číny a Turecka na Balkáně.

Srbsko a Černá Hora – to jsou dva adepti na vstup do unie, kteří jsou ve vyjednávání zatím nejdál. Oba státy se zatím upínají k roku 2025, který je dle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové realistický, ale také ambiciozní. „Rok 2025 není pevně daný. Je to hrubý odhad postupu vyjednávání a mnohé bude záležet jak na schopnostech obou zemí splnit podmínky, tak na ochotě EU,“ dodává odborník na balkánské země Matyáš Zrno.

Mezi zeměmi Evropské unie nepanuje jednota, pokud jde o další rozšiřování. Například Česká republika či Maďarsko rozšiřován o balkánské země dlouhodobě podporuje, zatímco západoevropské státy nejsou tak nadšené. „Například ve Francii panuje únava z rozšiřování unie o země, které jsou ekonomicky, kulturně i společensky stále více vzdálené původní Evropě,“ uvádí Zrno. Vstup nového člena přitom musí schválit všechny země unie.

EU by se v roce 2025 mohlo rozrůst o nové členy. Eurokomisař ukázal na Srbsko a Černou Horu

sinfin.digital