Společnou pozici k EU by měla hledat až nová vláda, souhlasí s ODS Stropnický

ČTK

raz

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) souhlasí s iniciativou občanských demokratů, kteří v uplynulém týdnu vyzvali předsedu vládního hnutí ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše, aby s ostatními stranami jednal o společné pozici k evropské politice. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že by bylo dobré, aby časem vznikl dokument, který ODS nazývá národním konsenzem. Podle Stropnického jde ale v situaci, kdy Babiš jedná o vzniku druhé vlády, o příliš ambiciózní plán, nejprve podle něj musí vzniknout kabinet se solidním mandátem.

„Ambice jde správným směrem,“ uvedl Stropnický a připomenul, že Babiš se s předsedou ODS Petrem Fialou dohodl na konzultacích. Podotkl také, že hledání shody všech sněmovních stran bude při současném složení dolní parlamentní komory složité. "Neshodnou se všechny, většinovou shodu bychom hledat měli," konstatoval předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

ČSSD je podle Hamáčka připravena o společné pozici k evropské politice diskutovat. Soustředit by se podle experta ČSSD na zahraniční politiku a bývalého šéfa sněmovny měly strany spíše na každodenní práci, například jednání na evropském výboru.

sinfin.digital