Nejdůležitější volby v Evropě. Výsledky italského hlasování mohou posílit Evropu i ohrozit stabilitu eura

Marek Hudema

Před nedělními italskými parlamentními volbami hlavní italské politické strany zmírnily svoji kritiku Evropské unie. Italové si podle průzkumů veřejného mínění přejí více moci pro Evropskou unii. Investoři se ale obávají, že bude těžké po volbách vytvořit vládu a plánů jednotlivých stran na další utrácení. Itálie je nyní druhou nejzadluženější zemí EU v poměru k HDP a její ekonomické zdraví je klíčové pro společnou evropskou měnu.

Výsledkem italských voleb bude vláda několika stran, protože žádná ze stran nezíská pravděpodobně potřebnou většinu. Kdo bude v budoucí italské vládní koalici ale není jasné, experti spekulují o různých možnostech od velké koalice přes středopravou či centristickou vládu a může vzniknout i kabinet populistických stran Hnutí pěti hvězd a Ligy severu. Dobrou zprávou pro Evropskou unii je, že i ti nejzapřisáhlejší antievropané v posledních měsících přestali tvrdě kritizovat unii.

Strana Forza Italia (Vzhůru Itálie) za kterou stojí bývalý premiér Silvio Berlusconi už příliš nekritizuje Evropskou unii, euro a Německo jako zastánce úspor v Evropě. Berlusconi teď tvrdí, že má rád Evropu a že měl „vždycky pozitivní vztahy“ s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Berlusconi nemůže být sice premiérem, protože byl odsouzen za daňové podvody, ale premiérem by se mohl stát jeho spojenec Antonio Tajani. Forza Italia jde do voleb v koalici s Ligou Severu vedenou Matteem Salvinim a dvěma dalšími stranami. Liga Severu původně prosazovala odtržení severu země a později referendum o opuštění eurozóny. Nápad na hlasování o opuštění společné evropské měny ale vzdala a spíše se soustředí na kritiku postoje Evropské unie k migraci. Mimo jiné obviňuje unii, že dělá málo, aby pomohla Itálii zvládnout příliv uprchlíků.

Nezmar Berlusconi se vrací. Vše, co potřebujete znát o žhavém adeptovi na vítěze italských voleb

sinfin.digital