Itálie na prahu politické krize. Volby ovládly antisystémové strany, na většinu asi nikdo nedosáhne

ČTK

lup

V Itálii jsou sečteny asi dvě třetiny hlasů z nedělních parlamentních voleb. Podle agentury Reuters je téměř jisté, že žádná z hlavních politických sil nezískala většinu a že se Italové "ve velkém" odvrátili od tradičních stran a dali přednost antisystémovým, euroskeptickým a krajně pravicovým uskupením. Volby podle předběžných výsledků vyhrála středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN) Mattea Salviniho. Volební účast se pohybovala kolem 70 procent.

Zmínění koalice zatím získala 37 procent hlasů. Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb podle prozatímních výsledků vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32 procenty hlasů.

Média píšou o triumfu populistů, velkém množství povolebních variant a hrozící politické nejistotě.

Italská zpravodajka britského deníku The Guardian uvedla, že zhruba polovina Italů, kteří dorazili k urnám, podpořila populistické strany, dříve považované za okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a Salviniho krajní pravice, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů.

"To zamíchalo kartami a uvrhlo zemi do politické nejistoty," konstatovala agentura. Deník Financial Times píše o "stranách proti establishmentu, které míří k vítězství". Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová na twitteru v neděli pozdě večer napsala, že "Evropská unie bude mít krušný večer".

Obávaný ajťák Davide Casaleggio. Kdo je muž, který v pološeru diriguje přímou demokracii Hnutí pěti hvězd?

sinfin.digital