Italská politika bude po volbách zablokovaná, nestabilita není dobrý signál Bruselu, říká expert

Eliška Kubátová

Italské volby ovládly euroskeptické antisystémové strany, což není dobrá zpráva pro Brusel a Evropskou unii. Nejvíc hlasů podle očekávání obdržela středopravá koalice složená ze strany Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační Ligy severu, která ale Berlusconiho uskupení překvapivě přeskočila. Nejsilnější samostatnou stranou vůbec se stalo protestní Hnutí pěti hvězd, jehož koaliční potenciál se ale limitně blíží nule. „Výsledek podle mě značí především to, že jsou Italové velmi naštvaní na dlouhodobou situaci v zemi, která byla akcentována problémy, jako je migrace, bezvýchodné ekonomické podmínky v zemi a nezaměstnanost – to jsou problémy, které se v Itálii dlouhou dobu neřešily,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ odborník na italskou politiku Martin Mejstřík s tím, že kýženou politickou stabilitu, kterou si Italové přáli, volby nepřinesou. Co čekat a změní se vztah Itálie k EU?

Podle předběžných výsledků volby vyhrála středopravá koalice složená ze strany Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, euroskeptické Ligy severu a protiimigrační strany Bratři Itálie, která získala kolem 37 procent hlasů. Nejsilnější jednotlivou stranou se stalo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 33 procenty hlasů. Dal se tento výsledek očekávat?

Víceméně ano. Předvolební průzkumy se od celkového výsledku prakticky nelišily. Nečekalo se nicméně to, že Hnutí pěti hvězd dostane tolik procent. To je skutečně velmi dobrý výsledek, ale odhady počítaly s tím, že bude nejsilnější stranou a že budou ve velmi silné pozici. Takže zase tak velké překvapení to není.

Populisty, nebo nacionalisty. Italové chtějí skoncovat s tradičními politiky

sinfin.digital