Děkujeme Česku, že odmítá kvóty na uprchlíky, říká pro INFO.CZ italský politik

Lucie Bednárová

Česko nechce přijmout uprchlíky z Itálie a Řecka a tím zachraňuje Evropu před ještě horší situací, než ve které se nyní nachází. „Myslíme si, že vítací politika Evropy tu byla i kvůli tomu, aby sem přicházela levná pracovní síla. To jde proti našim mladým lidem, kteří jsou bez práce,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ poslanec a jedno z velkých jmen italské protiimigrační a euroskeptické strany Liga (severu) Massimiliano Fedriga. Strana, která v nedávných parlamentních volbách v Itálii získala nejvíce hlasů v rámci vítězné středopravé koalice Silvia Berlusconiho, může výrazně promluvit do zformování vlády. Co dalšího říká o migraci? Jak chce situaci v Itálii řešit a jak pravděpodobná je vládnoucí koalice s protestním a populistickým Hnutím pěti hvězd? Čtěte rozhovor.

Liga se původně zaměřovala na sever Itálie, ale v těchto volbách se rozhodla cílit i na voliče z jihu Itálie. Jaká témata jste museli akcentovat, abyste oslovili i populaci v jižní Itálii?

Liga severu byl historický projekt a je pravda, že jsme se rozhodli náš program nabídnout celé zemi. Snažili jsme se být kontrastem vůči tomu, co chtěl Renzi (Matteo Renzi, bývalý lídr italských sociálních demokratů a někdejší premiér; pozn. red.). Demokratická strana ve své politice vycházela z toho, že Řím je centrem všeho, a nedívala se na okolní regiony a periferii Itálie. Liga bere ohled na jejich rozdílnost a říká, že rozmanitost regionů je přidanou hodnotou celé Itálie. Ekonomická krize, která zasáhla Evropu a Itálii, přivedla zemi do takové situace, která se nyní žádá úplně jiné řešení.

Co konkrétně jste říkali?

Soustředili jsme se na témata, která byla důležitá pro celou zemi. K nim patřily daně, migrace nebo systém sociálního a důchodového zabezpečení. To je něco, co řešily poslední úřednické vlády a nezvládly to. Jejich rozhodnutí nepřinesla Itálii nic dobrého. V každém regionu jsme zdůrazňovali témata, která byla pro tuto oblast specifická. Třeba nezaměstnanost, která je v některých regionech na jihu Itálie až třikrát vyšší než na severu země.

Za snahu o mé propuštění Zemanovi děkuji, z jeho názorů mám ale smíšené pocity, říká Kozlovskij

sinfin.digital