Vražda Kuciaka přesahuje hranice Slovenska a nesmí se opakovat. Co dalšího zaznělo v evropském parlamentu?

Lucie Bednárová

Zavraždění slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové je útokem na svobodu slova a demokracii v celé Evropě a musí být řádně prošetřena nezávislou justicí. To je hlavní zpráva, která vzešla z dnešní téměř dvouhodinové debaty mezi poslanci v Evropském parlamentu. O tom, zda jsou slovenské úřady, zejména policie a prokuratura, schopny kauzu dotáhnout do zdárného konce, ale někteří poslanci pochybují. Kritiku si od poslanců vysloužil i slovenský premiér Robert Fico, který shodou okolností dnes večer nabídl svoji demisi.

„Musíme trvat na řádném vyšetřování. Pochybnosti nad jeho vedením ale vyjádřila i matka jedné z obětí,“ prohlásil uprostřed debaty v Evropském parlamentu český europoslanec zvolený za STAN Stanislav Polčák (EPP).

Kromě Polčáka Ficovu vládu kritizoval během dnešní debaty na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku také další český europoslanec z frakce evropských lidovců (EPP) Tomáš Zdechovský. „Jsem si vědom politické výbušnosti kauzy na Slovensku, trváme však na důkladném vyšetření úkladné dvojnásobné vraždy a možné spojitosti s podezřením na korupci v systému dotací,“ řekl novinářům.

Podle Zdechovského případ zavražděné dvojice přesahuje hranice Slovenska, a je proto naprosto oprávněné, aby se jím zabýval například Evropský parlament. Prohlášení některých slovenských politiků, že se jedná o vměšování do vnitřních záležitostí země, Zdechovský odmítl a považuje je za „lehkovážná“.

Vražda Kuciaka by měla stát Fica hlavu, Slovensko se změnilo. Europoslanec tepe vládu

sinfin.digital