Francie na nohou: Tisíce lidí stávkují proti reformám prezidenta Macrona, polovina vlaků nepojede

ČTK

raz

Tisíce železničářů, pracovníků pařížské městské dopravy a aerolinky Air France, ale také učitelů dnes stávkují po celé Francii na protest proti vládním reformám veřejného sektoru. Kvůli stávce dnes nepojede 40 procent vysokorychlostních vlaků TGV, zrušeno údajně bude také 30 procent spojů na pařížských letištích Orly, Roissy a Beauvais. Francouzská média hovoří o prvním opravdovém testu pro prezidenta Emmanuela Macrona a jeho úsilí na transformaci francouzské společnosti a ekonomiky.

Odborářské organizace chtějí dneškem odstartovat tříměsíční vlnu stávek, během níž by jejich členové nepracovali každý týden dva dny. Macron zatím tváří v tvář hrozbě táhlých výpadků hlásí odhodlání v reformních snahách pokračovat, řada komentátorů ale připomíná několikatýdenní protestní hnutí v roce 1995, kvůli němuž nakonec tehdejší vláda upustila od důchodové reformy.

 

Nyní je bezprostředním spouštěčem Macronův záměr skoncovat se speciálním statusem zaměstnanců státních železnic SNCF, avšak ten přichází například po přelomové reformě zákoníku práce schválené k nespokojenosti odborů loni na podzim. Podle deníku The New York Times přisuzují současná pravidla pracovníkům „těžce subvencované a hluboce zadlužené“ SNCF štědré benefity a v některých případech například umožňují odchod do důchodu ve věku 52 let. Nevoli vzbuzuje také plán na zrušení 120.000 pracovních míst ve státní sféře do roku 2022.

sinfin.digital