ANALÝZA: Kolem Erdogana po špičkách. Evropu čeká těžké jednání, je v pozici slabšího

Marek Hudema

Ve Varně se v pondělí koná schůzka, na kterou se její organizátoři netěší. Unijní politici se sejdou s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a budou ho kritizovat za porušování lidských práv, ohrožování unijních lodí a zatýkání občanů EU. Nesmí ho ale přitom rozzlobit tak, aby pustil znovu do Evropy syrské uprchlíky. A navíc mu dají miliardy eur.

Evropská unie má s Tureckem dlouhý seznam sporů od omezování pohybu italských lodí u Kypru, spory s Řeckem až po porušování lidských práv v zemi. Turečtí politici zase mají dlouhý seznam svých výtek vůči Evropské unii, která podle nich s Ankarou nejedná fér o jejím vstupu do EU, chová se jako kdysi nacisté a podporuje terorismus. Vyčistit vzduch má pondělní summit tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se šéfem Evropské komise Jeanem-Clauem Junckerem a evropským prezidentem Donaldem Tuskem v bulharské Varně.

O něčem ale bez výsledku?

Jenže s největší pravděpodobností se ve Varně nevyřeší skoro nic. Evropané dají Turecku další sliby a hlavně další peníze. Erdogan pak Evropany urazí, jeho okolí bude chvíli vyhrožovat, že pošle do Evropy hromadu uprchlíků. Pak se Turci uklidní a dostanou od unie další peníze. Že to takhle dopadne naznačuje i vyjádření bulharského premiéra Bojko Borisova, jehož země nyní předsedá Evropské unii a který proto summit organizuje. Bojkov oznámil šéfům ostatních zemí Evropské unie, že nečekává vyřešení žádného z turecko-unijních problémů a že summit bude „krušná zkušenost,“ uvádí server Al-Monitor.

Turecké tažení pokračuje: Zahájili jsme operaci proti Kurdům v Iráku, oznámil Erdogan

sinfin.digital