Odchod Alžběty II. se blíží, spekulují média. Koruna půjde Charlesovi, je na to připravený?

Info.cz

bel

Konec éry britské královny Alžběty II. přijde možná rychleji, než se původně očekávalo. Upozorňují na to britská média, která si všimla, že následovníku trůnu – princi Charlesovi – přibyly v poslední době pravomoci, které původně vykonávala britská panovnice. Častěji se také objevuje na veřejnosti. O odchodu královny do důchodu píší novináři i v té souvislosti, že Britové by v čele země mnohem radši viděli Charlesova syna prince Williama a jeho manželku Kate.

Pro někoho obyčejná rýma, která přejde, pro jiné neodvratitelný začátek konce. Princ Philip, šestadevadesátiletý manžel britské královny Alžběty II., musel minulý týden přerušit kvůli nemoci veškerý program, čímž způsobil v redakci ostrovních médií paniku. Redaktoři se začali připravovat na možnost, že jde o něco vážnějšího, než je běžné nachlazení. Obecně se má totiž vzato, že pokud by princ zemřel, královna Alžběta II. by se s největší pravděpodobností stáhla do ústraní a vládu by přenechala legitimnímu následovníku trůnu – princi Charlesovi.

I kdyby manžela královny nepostihla jarní chřipka, podobné úvahy se v britské monarchii objevují stále častěji. A v poslední době jim nahrává samotná královna, která postupně deleguje své pravomoci na svého syna. Panovnice se také netají tím, že by chtěla vidět Charlese jako hlavu Commonwealthu – britského společenství. Rozhodnutí by mělo padnout na konci příštího měsíce.

Že se Charles na roli budoucího králi intenzivněji připravuje, svědčí třeba i to, že v loňském roce navštívil mnohem více veřejných akcí než kterýkoliv jiný člen královské rodiny.

Návrat staronové kancléřky. Bez Merkelové to v Evropě nepůjde. Glosa Lucie Bednárové

sinfin.digital