Reakce EU na kauzu Skripal je masivní. Překážkou pro zpřísnění sankcí je hlavně Itálie, říká expert

Eliška Kubátová

Na důkaz solidarity s Velkou Británií, kde byl za použití nervového plynu Novičok otráven bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera, dnes evropské země oznámily vypovězení desítek ruských diplomatů, potažmo nedeklarovaných zpravodajců, kteří v Evropě operují. Ke koordinované akci se odhodlalo celkem 16 zemí EU včetně Česka a několik dalších států. Odborník na evropskou politiku Jan Kovář to považuje za ojedinělý a poměrně razantní krok, který ale může být teprve začátek. Na půdě EU se podle něj dají očekávat další diskuse o zpřísnění sankcí zavedených vůči Rusku. I když jejich přijetí velké šance nedává, nelze prý takový scénář vyloučit. Čím dřív na diskuzi dojde, tím je podle něj vyšší pravděpodobnost, že země EU na sankce kývnou.

Jak oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk, zaměstnance ruských ambasád vyhostí celkem 14 zemí Evropské unie ale i Spojené státy, které oznámily vypovězení 60 diplomatů, a Kanada nebo Ukrajina. „Já to vnímám jako silný signál a poměrně vysokou míru jednoty napříč Evropou. Státy EU za tou akcí vidí Rusko a jsou jí velmi znepokojeny, rozhodly se proto ke kroku, který i když nemusí něco zásadního změnit, je poměrně razantní,“ říká pro INFO.CZ odborník na Evropskou unii z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Kovář.

Rusové budou v návaznosti na útok v jihoanglickém Salisbury vyhoštěni také z Česka – konkrétně půjde o tři zaměstnance ruského diplomatického personálu, kteří musí zemi i s rodinami opustit do 1. dubna. O plánovaném vyhoštění už včera na facebooku psal premiér v demisi Andrej Babiš, který upozornil, že se nejedná o diplomaty, ale nedeklarované zpravodajce. „V Česku jich máme údajně nejvíc z celé Evropy,“ napsal v příspěvku Babiš s tím, že Moskva Česko navíc „skandálně“ obvinila z toho, že se zde nervový plyn Novičok vyrábí. „Je to sprostá lež,“ dodal šéf vlády.

Kromě Česka se k vypovězení Rusů odhodlaly například také vlády v Německu, Francii nebo v Polsku, které odvolaly shodně čtyři členy ruského diplomatického sboru. Litva ohlásila, že vypovídá tři diplomaty a hodlá zakázat vstup do země 44 dalším Rusům. „Vypovězením osob zapletených do jednání neslučitelného s diplomatickým posláním vyjadřujeme solidaritu se Spojeným královstvím a zároveň přispíváme k zásahu proti síti ruských špionů v Evropě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Selmayrgate: Juncker a jeho Komise balancují na hraně. Zlomí jim aféra vlivného úředníka vaz?

sinfin.digital