Parlamentní listy lhaly tak, až se Brusel musel ozvat. S dezinformačním webem marně bojuje

vkr

Evropská unie loni přijala nová pravidla, která napomáhají ochraně spotřebitelů v celé osmadvacítce. Opatření, proti kterým by nejspíš jen málokdo z 500 milionů obyvatel Unie něco namítal – třeba že pokud e-shop podvádí zákazníky, stát má prostředky, jak se bránit. Jenže chyba lávky. Dezinformační web Parlamentní listy zprávu překroutil a vyšlo mu, že  Evropská unie nyní může znárodňovat, a celé to hodil na triko české eurokomisařce Věře Jourové. Komise u webu žádala nápravu, jako by však mluvila do dubu. „Žádná reakce, žádné uveřejnění,“ konstatuje EK.

Boj s větrnými mlýny. Takovou zkušenost má české zastoupení Evropské komise s předním tuzemským dezinformačním webem Parlamentní listy.

Jeden z anonymních autorů webu totiž nedávno myšlenkově přetavil loňské nařízení unie o větší ochraně spotřebitelů ve lživé tvrzení, že se jedná o opatření, jak bez náhrady a soudního přezkumu vyvlastňovat e-shopy. Titulek dodává, že to celé prosadila česká komisařka Věra Jourová a čtenáře raději již předem varuje, že rozhodně „nejde o vtip.“

Facebook zná vaše slabiny. Ukládá i rozepsané statusy a mění přemýšlení lidí, říká Alvarová

sinfin.digital