EU je rozjetý rychlík a my se v ní stále hledáme, říká vlivná europoslankyně, která radí Babišovi

Lucie Bednárová

Češi neumí v Evropské unii tahat za jeden provaz a vidět je to například při spolupráci českých poslanců v Evropském parlamentu, do které se promítají problémy v domácí politice. Ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ to říká česká eurposlankyně Dita Charanzová, kterou bruselské servery řadí k současným nejvlivnějším poslancům Evropského parlamentu. Jak v EU rezonuje kauza českého premiéra v demisi Andreje Babiše Čapí hnízdo? Jak se daří Česku prosazovat své zájmy v EU? Jak se vyvíjejí diskuse o podobě vztahů mezi EU a Velkou Británii po brexitu? Z čeho mají být Češi nervózní? A proč je důležité sledovat to, co se právě děje v Katalánsku? I o tom se v rozhovoru mluvilo. 

Spojené království by mělo přesně za rok vystoupit z EU. V Evropském parlamentu zasedáte ve výborech, které budou mít na stole projednávání dohody o budoucím uspořádání vztahů mezi zbývající evropskou sedmadvacítkou a Londýnem. Co říkáte na dosavadní vývoj jednání?

Mám z toho smíšené pocity. Po vyhlášení výsledků britského referenda měli nastoupit politici, ale žádní tam najednou nebyli. To byl počátek tápání na britské straně, které v podstatě stále trvá. Všechny nás ohlášený brexit zaskočil - ani instituce nebyly připravené na to, že bude někdo z EU odcházet. Myslím si, ale že jsme se dokázali vzpamatovat a jasně říct: dobře, chcete odejít, ale musíte nám říct, jak si to představujete. Míček byl tehdy na straně Britů a pořád mám pocit, že je to všechno takové nejasné.

Jak to myslíte?

Z pohledu Česka je určitě dobré, že jsme si ujasnili postavení českých občanů v Británii. Ale to nejtěžší je teprve před námi. Český byznys, se kterým jsem v kontaktu, byl nedávno v Londýně, aby sám zjistil, co se bude dít a co to pro něj bude znamenat. V tento moment nikdo neví, jak budou vztahy nastaveny. Británie je pro Česko čtvrtým nejdůležitějším obchodním trhem a nejistota ohledně budoucnosti je pro české obchodníky šílená. Nejhorší scénář je, že žádná dohoda nebude a tím pádem by náš vztah s touto zemí byl na horší úrovni než s Tureckem nebo Čínou.

V EU se schyluje k další kauze podobné Selmayrgate. Tentokrát v Evropském parlamentu

sinfin.digital