Starosta, pokladník či sporťák. 6 Orbánových oligarchů, kteří v Maďarsku tahají za nitky moci

Maďarský premiér Viktor Orbán se obklopil hrstkou věrných, kteří mu pomáhají vítězit - i v nynějších parlamentních volbách. Na oplátku za svou podporu tito muži získávají ze státní kasy a evropských peněz zakázky, které vedou k jejich pohádkovému bohatství. Kdo je starosta, producent, sporťák, zeťák, propagandista a pokladník? Jak blízko k Orbánovi mají? A kdo ovládá samotného Orbána? 

Starosta: Lorinc Mészáros

Na první pohled jde jen o starostu malé, zapadlé vesničky Felcsút západně od Budapešti. Jenže první pohled opět klame. Že nejde jen o podřadného státního úředníka, začíná být jasné při pohledu na místní fotbalový stadion s kapacitou 3600 fanoušků. Jeho cena 15 milionů eur (380 milionů korun) jen smutně koresponduje s počtem obyvatel vesnice. Těch je necelých šestnáct stovek. Místní lokálku, která tudy třikrát denně jezdí díky evropské dvoumilionové dotaci, vidí i optimisté jako poloprázdnou. 

Stejně jako Mészáros není jen obyčejný starosta, není ani Felcsút obyčejná vesnice. Jde o rodiště Viktora Orbána a starosta je Orbánův kamarád již od dětství. A to v Maďarsku znamená hodně.

Muž, který vrtí Orbánem a chce mu vyhrát další volby. Kdo je maďarský Steve Bannon?

sinfin.digital