Počítání hlasů začalo: Zájem Maďarů o volby byl obrovský, podle analytiků to uškodí Orbánovi

ČTK

luš

V Maďarsku skončily parlamentní volby, ve kterých se nynější konzervativní premiér Viktor Orbán ucházel o třetí mandát v řadě a o udržení ústavní většiny. Hlasování provázela podle průběžných informací volební komise vysoká účast, což podle analytiků nebylo pro Orbána výhodné. Zveřejnění prvních průběžných výsledků volební komise očekává okolo 23:00 SELČ.

 

 

 

Komise zprvu informovala, že první dílčí výsledky se objeví kolem 21:30 SELČ, tento záměr ale musela odložit, neboť ještě ve 22:00 SELČ na některých místech lidé stále čekali ve frontě, aby mohli odevzdat svůj hlas. Volební místnosti, které byly otevřené od 06:00 SELČ, se sice oficiálně uzavřely v 19:00 SELČ, odevzdat hlas ale mohli všichni lidé, kteří se do té doby zařadili do fronty na hlasování. Zveřejňovat dílčí výsledky přitom komise může až poté, co se v zemi všechny místnosti skutečně uzavřou.

Půl hodiny před uzavřením volebních místností činila účast přes 68 procent. Volební účast v předchozích parlamentních volbách byla 61,2 procenta; dnes byla tato hodnota překonána ještě před 17:00 SELČ.

Starosta, pokladník či sporťák. 6 Orbánových oligarchů, kteří v Maďarsku tahají za nitky moci

sinfin.digital