Práva Čechů pracujících ve Velké Británii by měla být zachována, je to součástí dohody o brexitu, ujistil Babiš

ČTK

mst

Zachování současné úrovně práv českých občanů v Británii po brexitu se podařilo zapracovat do připravované rozvodové smlouvy mezi Evropskou unií a Británií. Premiér v demisi Andrej Babiš považuje za stežejní, aby se do budoucna podařilo zachovat i obchodní vztahy mezi Českem a Británií. Barnier uvedl, že možné budoucí uspořádání mezi EU a Británií by mohlo být na bázi dohody o volném obchodu, což by oproti současnému stavu znamenalo určité omezení.

„My jsme spokojeni s vyjednáváním týmu pana Barniera. Všechny české zájmy byly zapracovány,“ řekl Babiš. Připomněl, že v Británii žije zhruba 50.000 českých občanů. Česko od rozhodnutí Británie opustit unii označuje za svou prioritu, aby se práva těchto lidí nijak nekrátila poté, co Británie z EU příští rok odejde.

Takzvaná rozvodová smlouva je podle Barniera dojednána ze tří čtvrtin. Mezi hlavní nedořešená témata patří budoucí režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem a také otázka toho, kdo bude v případě sporů rozhodovat o tom, zda je smlouva správně naplňována. Kromě dohody o britském odchodu bude ale třeba vyjednat také otázku budoucího uspořádání mezi Británií a EU, kde zatím vyjednavači nejsou tak daleko.

Zeman nezklamal. Klíčová otázka zní, jestli Babiš ustojí alianci s SPD. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital