Za všechno zlo nemůže Brusel. Jak číst Macronův projev v Evropském parlamentu?

Lucie Bednárová

Největší chybu, kterou by Evropa mohla udělat, je, že opustí model demokracie, který ji zajistil desetiletí míru a prosperity. Zároveň ale musí myslet na budoucnost a o svou křehkou demokracii pečovat. „Obviňovat Brusel z každého zla by bylo pohodlné, ale k řešení žádného problému to nepřispěje,“ řekl dnes ve Štrasburku, kde tento týden zasedá Evropský parlament, francouzský prezident Emmanuel Macron. Redakce INFO.CZ byla při tom. Co dalšího v proslovu zaznělo?

„Chci patřit ke generaci, která bude hájit evropskou svrchovanost, za kterou jsme bojovali. Nechci být součástí blouznící generace, která zapomíná na svou vlastní historii,“ předstoupil před evropské poslance chvíli po desáté hodině dopoledne francouzský prezident Emmanuel Macron. Přednesl zhruba dvacetiminutový projev a vyzval poslance, aby s ním diskutovali.

Co Macron řekl?

Jedinečný evropský model

Demokracie, která je chloubou starého kontinentu, je něco, na co by Evropa měla být pyšná a měla by o ni pečovat. „Neustoupím fascinacím autoritářskými režimy. Nesmíme přestat lpět na demokracii,“ řekl francouzský prezident. Evropský model demokracie je podle jeho slov ve světě jedinečný, protože „kombinuje vášeň pro svobodu, rovnost a pochopení pro rozmanitost jazyků, území nebo myšlenek.“

sinfin.digital