Skončí v Irsku po 35 letech zákaz potratů? Na Iry v zahraničí apeluje před referendem videokampaň

adg

Na irské občany žijící v zahraničí cílí Londýnsko-irská kampaň za potratová práva, která ve svém videu apeluje na to, aby využili své možnosti hlasovat v referendu. 25. května má v Irsku proběhnout hlasování o tom, zda je potřebné změnit současnou podobu ústavně zakotveného zákazu interrupce. Pro svou akci zvolili autoři kampaně hastag #HomeToVote, který už se dříve objevil na sociálních sítích během referenda o stejnopohlavních sňatcích.

Účastníci referenda budou v květnu tázáni na to, zda si přejí zrušení článku, známého jako „osmý dodatek“. Na jeho základě má od roku 1983 v Irsku nenarozený lidský plod stejné právo na život jako těhotná žena.

Dvouminutové video kampaně bylo natočeno v šesti zemích a jeho cílem je přimět přibližně 40 tisíc irských občanů, žijících za hranicemi země, aby využili svého práva hlasovat. Přestože odhadovaný počet Irů v zahraničí tvoří zhruba tři čtvrtě milionu lidí, právo hlasovat má v Irsku pouze ten, kdo strávil v zahraničí méně než 18 měsíců a jeho záměrem je vrátit se zpět do země. Zájemci o referendum se navíc musí včas zaregistrovat a odevzdat svůj hlas osobně.

Katastrofa se nekoná. Britská ekonomika šlape navzdory obavám z brexitu

sinfin.digital