Babiš: Peníze z EU bychom měli čerpat podle svých představ

ČTK

raz

Česká republika bude v EU usilovat o to, aby mohla přidělené peníze z evropských fondů využít podle svých představ. Česko má nyní problém finance na určené programy vyčerpat. Novinářům to dnes při své návštěvě jižní Moravy řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle něj by Česko mohlo mít v příštím programovacím období na čerpání větší vliv než dosud.

Evropská komise (EK) dnes navrhla dlouhodobý unijní rozpočet na léta 2021 až 2027, tedy po odchodu Británie jako jednoho z největších přispěvatelů. Ztrojnásobit by se měly například peníze na ochranu hranic, migraci a azylovou politiku. Naopak se mají omezit prostředky na společnou zemědělskou politiku asi o pět procent a zhruba o sedm procent pak částka na takzvanou kohezní politiku, tedy politiku soudržnosti ke srovnávání rozdílů mezi novými a starými státy. Z těchto fondů čerpá i Česká republika.

„My jsme rádi, že by ty peníze měly být přesunuty do kohezních zemí. Pozitivní je to, že Evropská unie to vnímá a v rámci kohezní politiky na to budeme mít podstatně větší vliv než doposud,“ uvedl Babiš.

Cabada: SPD má rasistické a xenofobní výroky. Problémy má i KSČM, je ale domestikovanější

sinfin.digital