Stát jako firma po francouzsku: Macron bilancuje první rok u moci. Co všechno se mu ne/povedlo?

ČTK

luš

Francouzský prezident Emmanuel Macron uzavírá první rok ve funkci v zemi, která sice vykazuje optimistické ekonomické ukazatele, ale kterou zároveň ovládají velké protesty proti prosazovaným reformám. Politik navenek nového typu - mladý, odvážný, původně jen málo známý - nastoupil po unaveném a nepopulárním socialistovi Françoisi Hollandeovi. Zatím ale dál čelí rozdělené společnosti, polovina Francouzů podle průzkumů totiž nepovažuje Macronovo působení za šťastné.

Macron podle francouzského tisku zavádí do politiky firemní způsoby řízení, politické a ekonomické změny, které zahájil, ale zatím nestihly přinést kýžené výsledky. Opoziční pravice je proto nadále nedůvěřivá a opoziční levice je bezprostředním ohrožením stability pracovního prostředí znepokojena.

Macron, který podle odpoledníku Le Monde představuje prezidentskou autoritu koketující s autoritářstvím, se projevil zálibou pro dramatické efekty: podle svého vyjádření se přímo „vloupal“ do Elysejského paláce. Odmítl roli „normálního prezidenta“ a chopil se role normotvorného vůdce, od něhož přichází veškerá iniciativa, soudí ekonomický list Les Echos. Pevně drží kontrolu nad parlamentem ovládaným jeho stranou, jejíž původní iniciály E.M. jsou totožné s jeho vlastními (En Marche! - Vpřed!). Symbolem jeho snahy o racionální řízení je jeho malý tým, který si přivedl z ministerstva hospodářství. Vláda a především ministerské úřady se oproti minulosti personálně zúžily.

Chceme-li porazit Orbána, musíme vydávat samizdat, říká pro INFO.CZ maďarská politička

sinfin.digital