Česko se v EU bude podílet na pořízení tankovacích letadel. Armáda totiž žádné vlastní nemá

ČTK

luš

Česká republika se zapojí do programu Evropské obranné agentury na pořízení sedmi tankovacích letadel. Po neformálním jednání ministrů obrany zemí Evropské unie v Sofii to uvedla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Řekla také, že vítá snahu o vylepšení evropských dálnic, silnic a přístavů, jehož cílem je usnadnit vojenské přesuny. O dnešním jednání ČTK informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Jedním ze čtyř vlajkových programů Evropské obranné agentury je společné pořízení sedmi tankovacích letounů. Dosud je v něm pět zemí a i my se připojíme, protože podobné vlastní kapacity nemáme,“ uvedla Šlechtová. Evropská obranná agentura je unijní orgán, jehož úkolem je podporovat obranné schopnosti členských států a jejich vojenskou spolupráci.

K projektům Evropské obranné agentury patří také vylepšování evropských dopravních sítí pro armádní přesuny. „Zlepší to nejen průchodnost v případě vojenských přesunů, ale usnadní to cestování všem obyvatelům a návštěvníkům Evropy,“ uvedla Šlechtová.

Stát jako firma po francouzsku: Macron bilancuje první rok u moci. Co všechno se mu ne/povedlo?

sinfin.digital