Macronova expertka pro Evropu: Je prezidentem všech, pokles popularity nic není

Markéta Žižková, Lucie Bednárová

Je to rok, co se stal francouzským prezidentem Emmanuel Macron. Jeho vysoká popularita v měsících po zvolení klesala. V současnosti čelí zakladatel hnutí En Marche protestům ze strany železničářů nebo třeba studentů. „Reformy jsou důležité a byly od začátku součástí Macronova programu. A je prostě fakt, že Francie je zemí, kde lidé kvůli změnám protestují, vyjadřují svůj názor v ulicích. Je to naše tradice,“ komentuje to v rozhovoru pro INFO.CZ místostarostka francouzského města Štrasburk a členka En Marche Nawel Rafik Elmrini. Strana se už podle ní připravuje na volby do Evropského parlamentu v roce 2019. „Odehraje se Grande Marche pour l´Europe. Chodíme ode dveří ke dveřím a pokládáme Francouzům otázky, co by podle nich mělo být evropskými prioritami. V této chvíli jen posloucháme. Je to diagnostika toho, co si Francouzi myslí,“ vysvětluje.

Jste členkou strany En Marche francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. V těchto je dnech je to rok, co se ujal prezidentského úřadu. V posledních týdnech čelil výrazným protestům. Jak to podle vás zvládl?

Jsem členkou En Marche proto, že toto hnutí podle mě zastává to, co chceme dělat i tady ve Štrasburku na evropské úrovni. Například právě startují občanské konzultace, jak ve Francii, tak i v dalších evropských zemích. O co jde? Předtím než se příští rok budou konat evropské volby, se zeptáme občanů, co si myslí o unii, co funguje a co ne. Názory občanů pak budou formovat další vývoj.

Macron dostal Cenu Karla Velikého za zásluhy o Evropu, stejně ocenili v minulosti i Havla

sinfin.digital